Léonard de Vinci technical college, Saint-Germain-en-Laye

Share on: Facebook  Twitter

How can architecture be pared down to its simplest constructional truth?

  • FIND OUT MORE

    The architecture of a technical college needs to express construction. It must offer the flexibility essential to a continuously evolving programme. It must be simple and strong, able to serve students and staff over time.
    The project goes straight to the point. Shape and constructional traits arise from the rational imperatives of the programme: doubling the surface area of the college, with the creation of a new building that will accommodate 1200 students, while maintaining the facility’s activities.

     

    The new building is distributed on three levels. On the ground floor are areas for technical instruction with workshops, cloakrooms and stores, forming a U around the courtyard and opening onto the forecourt. Movement is distributed via two interior streets which, as well as providing natural light, facilitate orientation within the complex.
    The ground floor is built into the slope, so that the first floor, where the college’s student and administrative life takes place, is on the same level as the park that will eventually run through the building. These functions are connected by large covered patios, creating a selective dialogue between themselves and the world outside.
    On the second floor, classrooms provide exclusive views over the park and the central garden.

     

    A 3.6 metre load-bearing skeleton divided into 1.2 metre units structures the building. The joinery and facade cladding, lights, radiators and electrical terminals maintain this same regular pattern. The uniform distribution of the utility networks, the repetitive design of the openings and the absence of internal bearing walls make for genuine modular flexibility.
    The solar screens are fixed in such a way as to leave the views open. They are adapted to the orientation of each facade and play a structural role by providing rigidity for the high glass walls on the ground floor and support for the service passage on the second floor.

     

    Through this economy of resources and simplicity of construction, through the rejection of arbitrary design of all kinds, the architecture remains free of any formal presumption and pared down to its simplest constructional truth.


  • SPECIFICATIONS

    CLIENT
    Région Île de France – SAERP

    LOCATION
    Saint-Germain-en-Laye (78)

    SURFACE AREA
    9 240 sqm SDP demolition
    14 880 sqm SDP construction
    11 600 sqm outdoor

    PROJECT MANAGEMENT
    Architects : COSA, Tank Architectes
    COSA team: Théophile Marmorat, Géraud Pin-Barras with Antoine Courdy, Marc Duatis, Eliott Girardot, Pierre Louvet, Daniel Nagy, Adélie Quénot, Ana Vida
    Landscape architect: Sébastien Sosson, agence de paysage
    Structural engineering: Bollinger + Grohmann ingenieure
    Fluids engineering and kitchen: HDM ingénierie SA
    Environmental approach: Solener
    Acoustics: Jean-Paul Lamoureux
    Economics: Cabinet Becquart

    ASSIGNMENT
    Basic studies + partial execution + signage + furniture choice assistance

    SCHEDULE
    Ongoing works phase 2
    Completion phase 1 april 2016
    Competition winner 2009

    PROGRAM
    Demolition and reconstruction, on site, of the Leonard de Vinci technical college (1 200 students): workshops, classrooms, scientific laboratories, library, fitness class, canteen and kitchen (1 000 meals a day), administration departments, official accommodation, car park, inner garden and outdoor car park

    BIM Level 1 project

    ENVIRONMENTAL APPROACH

    NF Tertiary building certification label
    HEQ approach – all areas
    BBC Effinergie certification label
    Semi-dried construction site (concrete and steel mixed frame)
    Green roof recovering rain-water and with photovoltaic panels

     

    © Photography: Camille Gharbi

DISCOVER