42 housing units, Strasbourg

Share on: Facebook  Twitter

An eco-neighbourhood is emerging on a brownfield site on the outskirts of Strasbourg. At its eastern entrance, COSA is responsible for the coordination of the Block I project and for supporting DEA architectes and Denu & Paradon architecture in the design of the apartment buildings. COSA is also developing a mixed-use residential and office building, a 340-space overground car park and the central area of the block.

  • FIND OUT MORE

    Pedestrian passages split the block into four units, opening up views over a landscaped central zone designed for community use: large picnic tables, children’s play areas, planters… The envelopes of the buildings are shaped to provide as much natural light here as possible. This central garden opens in the north onto the backbone of the future district, a mall with buildings aligned along it in a staggered pattern to avoid fac-to-face confrontation.

    To protect the block from the impact of traffic, the car park structure forms a barrier on the busiest intersection.
    The building embodies the new urban priorities for the handling of the car: the dynamic sharing of parking spaces between visitors, day residents (workers) and night residents (inhabitants) made possible by the emergence of the “smart city”.

     

    The car park building plays its role as a cog in the workings of a hidden mechanism whereby spatial planning is unavoidably and irremediably conceived in terms of the private car. Its architecture is a frugal interweave of steel-faced concrete enhanced with glass. The interplay of reflections, the beauty of the obsessively repeated pattern of ironwork assemblages, imbue this building – despite its purely functional character – with a marked identity.

    The mixed-use building consists of a two-storey plinth contining amenities, with housing units above.
    In order to minimise the distribution spaces in the apartments, the traditional day and night division is disrupted: bedrooms with direct daylight, kitchen and bathroom on borrowed daylight, are laid out on either side of the living room. The entry hall becomes the only distribution space, also making the master bedroom a separate space.
    The living rooms open onto a loggia, which forms an additional room in its own right, and also gives the bedrooms a dual orientation.
    The facades, made of raw and framed precast concrete, reflect the mechanism of of the designs. Fillings made of concrete sculpted with abstract patterns, and doors and windows with golden brown tones, give the building a subtly precious appearance.

  • SPECIFICATIONS

    CLIENT
    Nexity (housing)
    ASL du quartier Danube représenté par la SERS (car park)

    LOCATION
    Éco-quartier Danube, Strasbourg (67)

    SURFACE AREA
    3 900 sqm SDP
    340-space overground car park
    1 200 sqm outdoor

    PROJECT MANAGEMENT
    Architect: COSA
    Team: Noémie Marechal, Géraud Pin-Barras, Selim Zaoui with Antonin Bohl, Florian De Clercq, Charlotte Ferreux, Ovidiu Gabor, Marina Jantovan, Anaïs Maria
    Structural engineering: CTE
    Fluids engineering: Cyber fluides
    Technical Controller: Veritas Obershausbergen
    Geotechnical engineer: Cebtp Ginger
    Health and Safety Coordinator: Socotec
    Economics: EXECO (car park)

    ASSIGNMENTS
    Schematic design + Summary Design + Project + Building permit compliance monitoring (housing)
    Basic studies + partial execution studies (car park)

    SCHEDULE
    Construction works beginning 2017
    Direct commission 2014

    PROGRAMME
    Building, in a seismic area, of 42 housing units building for social owner occupier housing units and 1 300 sqm offices, and of a 340-space overground car park
    COSA also manage the urban coordination of the block

    BIM Level 2 project

    ENVIRONMENTAL APPROACH
    RT 2012 certification label
    Strasbourg Eurométropôle Climate plan
    Photovoltaic panels

À VOIR AUSSI