Family centre and creche, Pontoise

Share on: Facebook  Twitter

The Cordeliers neighborhood in Pontoise is composed of large and introverted urban objects: high schools and colleges, cemeteries, playgrounds, housing estates, apartment blocks and shopping malls. At the heart of the neighborhood is a modest building that hosts a community and childcare centre. The objective of the project is to replace this with a dedicated children’s centre that will become the heart of the district, a landmark and a meeting place.

  • FIND OUT MORE

    The three main programmatic entities constitute three distinct spaces.
    The family centre forms a ring around a double-height atrium, whereas the successive childcare units are aligned along an interior street and open onto the garden and the park. Finally, the administrative and technical section forms the boundary of a patio set aside for toddlers.
    Streets, squares, interior passages and patios create a series of micro landscapes within the complex, providing a proliferation of light sources, uses and atmospheres, and performing multiple roles: sociability, movement, organisation, separation of programmes, play, the pleasure of private landscapes.

     

    The centre and creche form a small community in which the different functions are unified by an outer wall and a colour, minimal methods dictated by a minimal budget.

  • SPECIFICATIONS

    CLIENT
    Ville de Pontoise

    LOCATION
    Rue Rodin, Pontoise (95)

    BUDGET
    € 2,26 M ex-Tax

    SURFACE AREA
    574 sqm demolition
    1 015 sqm SDP construction
    452 sqm outdoor

    PROJECT MANAGEMENT
    Architect: COSA
    Team: Florian de Clercq with Charlotte Ferreux
    Structural engineering: BSO
    Fluids engineering: CTH
    Economics: BMF

    ASSIGNMENTS
    Basic studies + partial execution studies

    SCHEDULE
    Competition 2015

    PROGRAMME

    Renovation and construction of a family centre and creche including reception, activity areas, offices, support functions; a 45 cribs creche; 18 car park lots and the partial demolition of the current family and childcare center

     

    BIM Level 1 project

DISCOVER